Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Risotto ze szparagami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na szparagi trwa, a że jest krótki, to warto jeść je jak najczęściej. Można je wykorzystać np. do pysznego risotto z piersią z kurczaka.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Składniki:

Risotto ze szparagami i kurczakiem

 

  • pęczek szparagów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g ryżu do risotto arborio
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i kurczakiem

ETAP 1:

Risotto ze szparagami i kurczakiem
Szparagi kroimy w plasterki, główki zostawiamy w całości

Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, resztę kroimy w plasterki, pozostawiając główki.

ETAP 2:

Risotto ze szparagami i kurczakiem
Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy ryż do risotto

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy ryż, smażymy przez 3 minuty.

ETAP 3:

Risotto ze szparagami i kurczakiem
Stopniowo wlewamy bulion. Wraz z ostatnią partią bulionu dodajemy kurczaka...

Porcjami, po łyżce wazowej, wlewamy bulion - kolejną łyżkę dodajemy wtedy, gdy ryż całkowicie wchłonie poprzednią. Wraz z ostatnią porcją bulionu wrzucamy kurczaka...

ETAP 4:

Risotto ze szparagami i kurczakiem
oraz szparagi. Podgrzewamy razem kilka minut.

i szparagi. Podgrzewamy kilka minut, aż ryż całkowicie wchłonie bulion, a szparagi będą miękkie. Risotto doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję risotto posypujemy startym parmezanem.