Sposób przygotowania:
Risotto ze szparagami i kurczakiemETAP 1:
Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, resztę kroimy w plasterki, pozostawiając główki.
ETAP 2:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy ryż, smażymy przez 3 minuty.
ETAP 3:
Porcjami, po łyżce wazowej, wlewamy bulion - kolejną łyżkę dodajemy wtedy, gdy ryż całkowicie wchłonie poprzednią. Wraz z ostatnią porcją bulionu wrzucamy kurczaka...
ETAP 4:
i szparagi. Podgrzewamy kilka minut, aż ryż całkowicie wchłonie bulion, a szparagi będą miękkie. Risotto doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję risotto posypujemy startym parmezanem.