czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Risotto ze szparagami i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki połączeniu szparagów i grzybów leśnych na talerzu mamy jednocześnie wiosnę i jesień :) Ja wykorzystałam grzyby mrożone, ale można użyć pieczarek lub boczniaków.

Risotto ze szparagami i grzybami

Składniki:

Risotto ze szparagami i grzybami

 

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • czubryca czerwona
  • 1 jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i grzybami
Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Filet z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obsypać czubrycą, wrzucić do cebuli i obsmażyć ze wszystkich stron.

Do mięsa wsypać ryż i całość przez chwilę smażyć cały czas mieszając, a następnie podlać jedną szklanką bulionu. Risotto przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu.

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, łodygi pokroić w krążki, główki zostawić w całości.

Do ryżu dodać szparagi i grzyby, podlać kolejną porcją bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn.

Całość podlać resztą bulionu, dodać główki szparagów i gotować pod przykryciem aż bulion się wchłonie.

Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika i zalać jogurtem, wymieszać i podawać, smacznego :)