Sposób przygotowania:
Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem
Margarynę stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka i ubić je z obydwoma cukrami aż cukier się rozpuści. Następnie wlać oranżadę i mleko a następnie chłodną margarynę i wszystko wymieszać. Potem dodawać mąkę, ale jedną łyżkę zostawić. Wsypać do niej rodzynki i wymieszać. ( rodzynki można wcześniej namoczyć i dopiero po odsączeniu obtoczyć w mace, ale ja lubię takie ) Dodać rodzynki i wymieszać ciasto, które potem przelać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić na kratce. Przełożyć babkę na talerz wzorkiem do góry i przykładając foremkę w kształcie króliczka ( lub innej, ale ja użyłam króliczka aby było ze świątecznym akcentem ) posypać cukrem pudrem.
edytaha
zewa
Dzięki :)
jaNina
zewa
Zapraszam Nineczko :)
gusia1000
marietta