Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe
Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Drożdże rozkruszyć i wraz z żółtkami, szczyptą soli oraz ciepłym mlekiem dodać do miski z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Następnie delikatnie posypujemy wierzch ciasta mąką przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę przez chwilę wyrabiamy formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na grubość około 1cm. Ciasto kroimy na osiem trójkątów. Na krótszy bok, który jest podstawą trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy formując rogale. Gotowe rogale układamy na papierze do pieczenia w sporych odległościach. Wierzch każdego smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 15-20 minut do podwojenia objętości. Pieczemy w temp. 180st przez około 25-30 minut.
Bahus
misia5