misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 632]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Rogale drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, lekkie i szybko znikające rogale. Doskonałe na poranne śniadanie oraz drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Rogale drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale drożdżowe

 

 

  • Do nadzienia:

 

  • masło czekoladowe, czekolada lub dobrze wysmażone powidła

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu rogali

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe
Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Drożdże rozkruszyć i wraz z żółtkami, szczyptą soli oraz ciepłym mlekiem dodać do miski z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Następnie delikatnie posypujemy wierzch ciasta mąką przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę przez chwilę wyrabiamy formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na grubość około 1cm. Ciasto kroimy na osiem trójkątów. Na krótszy bok, który jest podstawą trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy formując rogale. Gotowe rogale układamy na papierze do pieczenia w sporych odległościach. Wierzch każdego smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 15-20 minut do podwojenia objętości. Pieczemy w temp. 180st przez około 25-30 minut.
Rogale drożdżowe
Zarabiamy bardzo elastyczne drożdżowe ciasto
Rogale drożdżowe
Ciasto dajemy do miski posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia
Rogale drożdżowe
Gotowe rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogale drożdżowe
Przed pieczeniem każdego rogala smarujemy jajkiem