Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami

Rozczyn:

  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
  • pół szklanki rodzynek
  • cukier do smaku
  • około 1 szklanka gorącego mleka
  • olejek migdałowy według uznania

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.