Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.