angel35

angel35

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Rogaliki drozdżowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po raz pierwszy piekłam z tego przepisu ,ale myślę, że wyszły nie złe, gdyż mój syn i mąż się nimi z apetytem zajadali:)

Rogaliki drozdżowe

Składniki:

Rogaliki drozdżowe

 

  • 0.5kg maki
  • 1kostka margaryny
  • 5dkg drozdży
  • 1łyżka cukru
  • 1jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 0.5szkl. mleka

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drozdżowe
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę,sól,jajko,cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę,ciasto wkładamy do zimnej wody na około pół godziny- ciasto powinno wypłynąc.Ciasto po wyciągnięciu z wody wyrabiamy dodając troszkę mąki.Następnie ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy i każde koło dzielimy na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt dodajemy ulubione nadzienie np. marmolada, dżem, nutella,masa makowa. Rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy w temp. 200stopni na złoty kolor.