Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie chrupiące rogaliki z pysznym nadzieniem

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 

  • Składniki:
  • Mąka 500g
  • Tłuszcz 100g
  • Cukier 150g
  • Drożdże 50g
  • Marmolada 250g
  • Tłuszcz do smarowania formy 10g
  • Jaja 4 sztuki
  • Mleko 250ml
  • Cukier waniliowy 1 paczka
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.
Przygotowanie:
Ciasto przyrządzić jak na placek.Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę,lekko rozwałkowując na grubość 1 cm,nadając mu kształt koła.
Całe ciasto pokrajać promieniście na równe trójkąty.W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć grudkę marmolady lub nadzienia z maku lub orzechów i zwijając formować rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 minut do powtórnego wyrośnięcia.Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem lub całym jajkiem,można też posypać kruszonką,wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor ok.40 minut.
Po upieczeniu ułożyć rogaliki na płaskim talerzu.