Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą.
Przygotowanie:
Ciasto przyrządzić jak na placek.Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę,lekko rozwałkowując na grubość 1 cm,nadając mu kształt koła.
Całe ciasto pokrajać promieniście na równe trójkąty.W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć grudkę marmolady lub nadzienia z maku lub orzechów i zwijając formować rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 minut do powtórnego wyrośnięcia.Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem lub całym jajkiem,można też posypać kruszonką,wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor ok.40 minut.
Po upieczeniu ułożyć rogaliki na płaskim talerzu.
Ciasto przyrządzić jak na placek.Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę,lekko rozwałkowując na grubość 1 cm,nadając mu kształt koła.
Całe ciasto pokrajać promieniście na równe trójkąty.W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć grudkę marmolady lub nadzienia z maku lub orzechów i zwijając formować rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 minut do powtórnego wyrośnięcia.Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem lub całym jajkiem,można też posypać kruszonką,wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor ok.40 minut.
Po upieczeniu ułożyć rogaliki na płaskim talerzu.