IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Rogaliki duoczekoladowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mleczno-gorzkie rogaliki dla amatorów czekolady

Rogaliki duoczekoladowe

Składniki:

Rogaliki duoczekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2i1/4 szklanki mąki
  • 1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 16 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 16 kostek czekolady mlecznej
  • 4 łyżki rodzynek
  • Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki duoczekoladowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Z każdej w dłoniach formujemy okrągły placek, a następnie wałkujemy go na cienkie koło, które dzielimy na 4 trójkąty. Na szerszym brzegu (tym półokrągłym) układamy kostkę gorzkiej czekolady, na niej kostkę czekolady mlecznej, po bokach po kilka rodzynek. Zawijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Smacznego! P.S. Jeśli ktoś lubi słodkie wypieki – czekoladę gorzką można zastąpić mleczną i posypać rogaliki cukrem pudrem.