Sposób przygotowania:
drożdżowe rogaliki z szynką
Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, kostkę drożdży i mieszamy .Dosypujemy mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi miksujemy ciasto, formujemy kulę. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy w kształt koła, które kroimy na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie wykonane w sposób następujący: Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na 1 łyżce oleju, dodajemy przyprawę Kucharek Smak Lata, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Trójkąty z nadzieniem zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy przez 20 minut. Drugą połowę ciasta wykorzystamy do zrobienia zawijańców z serem, które znajdziecie w kolejnym przepisie.