alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Rogaliki solanki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.

Rogaliki solanki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki solanki

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki solanki
Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić dołek. Dodać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Gdy drożdże się zapienią dodać letnią wodę, żółtko i sól. Miksować robotem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło, posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów.Zwinąć na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia.
Rogaliki solanki
wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować koła
Rogaliki solanki
koło podzielić na osiem części w kształcie trójkąta
Rogaliki solanki
rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową posmarować posypać i upiec