Sposób przygotowania:
Zawijańce drożdżowe z serem
Potrzebujemy połowę ciasta, które zostało robiąc rogaliki drożdżowe https://gotujmy.pl/drozdzowe-rogaliki-z-szynka,przepisy,97195.html. Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i mieszamy .Dosypujemy mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi miksujemy ciasto, uformowaną kulę wstawiamy na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Połowę ciasta rozwałkowujemy w kształt koła. Kroimy je na 10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy kawałek sera żółtego i zwijamy w spiralę. Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy 20 minut. Z drugiej połowy przygotowujemy 8 rogali, które znajdziecie w poprzednim przepisie.