edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 165]

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi to wspaniały deser dla całej rodziny oraz poczęstunek dla gości.

Rogaliki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe

 

  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Powidła śliwkowe
  • Cukier puder do posypania
  • Rogaliki możemy również nadziewać swoim ulubionym dżemem , nutellą lub czekoladą.

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe
1. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku.

2. Do dużej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, rozpuszczone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól.

3. Wyrabiamy ciasto.

4. Gotowe ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok.3 godziny.

5. Wyjęte ciasto z lodówki dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm w kształt koła. Następnie dzielimy na 12 części w kształcie trójkąta i formujemy w rożki.

6. Każdego rożka nadziewamy powidłami.

7. Pieczemy rogaliki w 200 stopniach przez 20 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki Krucho-Drożdżowe
zagniecione ciasto na rogaliki przygotowane do włozenia do lodówki
Rogaliki Krucho-Drożdżowe
ciasto rozwałkowane na rogali i podzielone na trójkąty
Rogaliki Krucho-Drożdżowe
Nadziewanie powidłami podzielonego ciasta na rogaliki
Rogaliki Krucho-Drożdżowe
Zawinięty rogalik nadziany powidłami i gotowy do upieczenia