dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W miarę szybkie do przygotowania rogaliki krucho-drożdżowe gdyż nie wymagają długiego wyrabiania i rośnięcia. Można je nadziać także czekoladą.

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
W ciepłym mleku rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło rozcieramy palcami z mąką, dodajemy jajko ubite z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszego końca tworząc rogalik.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą