Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
W ciepłym mleku rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło rozcieramy palcami z mąką, dodajemy jajko ubite z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszego końca tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszego końca tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
gosiapiotrek23
CORAL