Sposób przygotowania:
Postne placki z brukwi ze śledziemETAP 1:

W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek.
ETAP 2:

Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać je na drobne sito i zostawić do odcieknięcia soku.
ETAP 3:

Do startej brukwi dodać jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną.
ETAP 4:

Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami.
ETAP 5:

Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko.
ETAP 6:

Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony.
ETAP 7:

Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno pokroić, wsypać do miski, dodać cukier, pieprz, ocet, wymieszać, wlać śmietanę i wymieszać.