akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyborne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego nadziane makiem. Obowiązkowo na świątecznym stole :) Polecam!

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Ciasto krucho-drożdżowe

Masa makowa

  • 900 g masy makowej
  • 60 g rodzynek
  • 100 g migdałów, posiekanych w kostkę
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • białko jajka do posmarowania rogalików
  • posiekane migdały i cukier do posypania rogalików (opcjonalnie, ja pominęłam)

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Ciasto krucho-drożdżowe

Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże "ruszą". Mąkę przesiać do innej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, 1 jajko, żółtko, szczyptę soli i płynne drożdże. Ciasto dobrze wyrobić rękami, owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.

Masa makowa

Masę makową przełożyć na patelnię, dodać miód i rodzynki. Odparować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i migdały. Ostudzić masę.

ETAP 3:

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem
Nakładanie masy makowej na trójkąty z ciasta.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka okrągłych placków o grubości ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża pokroić placki na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć do środka, tworząc kształt rogalika. Rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem. Dodatkowo, rogaliki można posypać posiekanymi migdałami lub cukrem trzcinowym. Piec w 165 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Troszkę przeze mnie zmodyfikowany.