Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiemCiasto krucho-drożdżowe
Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże "ruszą". Mąkę przesiać do innej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, 1 jajko, żółtko, szczyptę soli i płynne drożdże. Ciasto dobrze wyrobić rękami, owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
Masa makowa
Masę makową przełożyć na patelnię, dodać miód i rodzynki. Odparować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i migdały. Ostudzić masę.
ETAP 3:
Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka okrągłych placków o grubości ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża pokroić placki na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć do środka, tworząc kształt rogalika. Rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem. Dodatkowo, rogaliki można posypać posiekanymi migdałami lub cukrem trzcinowym. Piec w 165 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Troszkę przeze mnie zmodyfikowany.