Pszczółka Maja

Pszczółka Maja

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Rogaliki Krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne na każdą imprezę.

Rogaliki Krucho-drożdżowe

Składniki:

Rogaliki Krucho-drożdżowe

 

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 3 szt jaja (2 białka odlożyc do 2 szklanek)
  • margaryna 250g
  • marmolada 250g
  • cukier 2 lyżki
  • lukier 1 bialko
  • 200g cukier puder
  • parę kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rogaliki Krucho-drożdżowe
Śmietankę lekko podgrzc.Drożdże rozkruszyc do miseczki połączyc ze śmietanką i cukrem wymieszac do rozpuszczenia skł, odstawic w ciepłe miejsce na 10-15 min. Przesiac mąkę dodac pokrojoną w kostkę margarynę i kroic razem z mąką lub rozgniatac palcami.Zrobic dolek wlac rozczyn i dodawac po jajku. Zarabiac nożem następnie wyrabiac rękoma. Uformowac wałek pokroic na 4-5 placków schlodzic. Na posypanej mąką stolnicy wałkowac placek na grubośc ok1,5-2 cm. Wycinamy kółko od okrągłej foremki albo od płaskiego talerza. Kroimy na krzyż i po skosie wyjdzie 8 trójkątów.Środek posmarowac białkiem na zewnątrz ułożyc trochę marmolady nie za dużo. Zwinąc rulonik i wygiąc na ksztalt rogalika. układac na wysmarowanej margaryną blaszce i posmarowac bialkiem. Piec na złoty kolor w temp 190 stopni. Po wyjęciu smarowac lukrem. Smaczne nawet na 3 dzień, jeśli zostaną:)