Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem topionym
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz niecałej szklanki letniego mleka. Odstawić na kwadrans. Do większej miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wlać zaczyn, dodać żółtka oddzielone od białek, masło oraz dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie nagrzać piekarnik do 200 st., a blachę natłuścić lekko olejem. Ciasto rozwałkować, posypując mąka pod spód, następnie pokroić radełkiem dość duże kwadraty 8 razy 8 cm., serki topione pokroić na dziesięć kawałków, kukurydzę po uprzednim odsączeniu oraz po szczypcie cebulki prażonej i ręką wymieszać składniki do nadzienia i nakładać łyżeczką na płaty ciasta, zwinąć tak, by dało się uformować rogaliki. Ułożyć ciastka na blasze, posmarować rozbełtanym białkiem , posypać czarnuszką lub sezamem, lekko wklepując palcami ziarenka w powierzchnię ciasta. Wstawić blachę z rogalikami na 25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć rogale łopatką na tacę i jeść.