goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rogaliki są pyszne, mięciutkie i słodkie

Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Żółtka, drożdże, cukier i śmietanę dokładnie mieszamy - tak by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i całość siekamy. Stopniowo dodajemy rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut by delikatnie podrosło. Ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i dzielimy na osiem części. Na każdą z nich nakładamy osączone z zalewy wiśnie smażone i zawijamy rogaliki. Przekładamy je na blaszkę, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Z podanych składników zagniatamy ciasto krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Wiśnie smażone osączamy z nadmiaru soku
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Ciasto dzielimy na części, nakładamy na nie wiśnie i formujemy rogaliki
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Rogaliki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach