krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Rogaliki mleczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp. 200stopni

Rogaliki mleczne

Składniki:

Rogaliki mleczne

 

  • 50dag. mąki
  • 3dag.drożdży
  • 1/4l. letniego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Rogaliki mleczne
Mąke przesiać do miski w głębieniu w mące przygotować drożdże wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki.Opruszyć mąką i odstawić pod przykryciem na 15 minut aby rozczyn podrósł.Roztopione 2 łyżki masła wymieszać z cukrem i solą wlać do rozczynu i wyrobić z pozostałą mąką twarde drożdżowe ciasto podzielić na kawałki o wadze 50g. i uformować kulę. Następnie kulę rozwałkować na krztałt owalnych placków o długości 15cm.Zwinąć placek jak rolady przycisnąć końce tak aby były księżyce. Rogaliki układać na blacie wcześniej wysmarowanych resztą masła.Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i zostawić na 15 minut. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp.200 stopni.