Sposób przygotowania:
Rogaliki mleczne
Mąke przesiać do miski w głębieniu w mące przygotować drożdże wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki.Opruszyć mąką i odstawić pod przykryciem na 15 minut aby rozczyn podrósł.Roztopione 2 łyżki masła wymieszać z cukrem i solą wlać do rozczynu i wyrobić z pozostałą mąką twarde drożdżowe ciasto podzielić na kawałki o wadze 50g. i uformować kulę. Następnie kulę rozwałkować na krztałt owalnych placków o długości 15cm.Zwinąć placek jak rolady przycisnąć końce tak aby były księżyce. Rogaliki układać na blacie wcześniej wysmarowanych resztą masła.Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i zostawić na 15 minut. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp.200 stopni.