Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rogaliki z bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawam ...

Rogaliki z bakaliami

Składniki:

Rogaliki z bakaliami

 

  • na ciasto:
  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z bakaliami
Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by po-- wstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.