Sposób przygotowania:
Rogaliki z jagodami
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, łyżkę przesianej mąki, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać masło, sol, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, dobrze wyrobić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, jeszcze raz lekko wyrobić, po czym na stolnicy posypanej mąką uformować wałek grubości 3 cm, pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozłożyć je na stolnic, spłaszczyć. Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę jagód wymieszanych z pozostałym cukrem, zwinąć. Rogaliki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je rozbitym jajkiem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złocisty kolor.
Smacznego
Smacznego