Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Przepis bardzo polecam. Smacznego.

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Składniki:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Wykonanie ciasta:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.


Ciasto:


Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto.


Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Wykonanie nadzienia:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do miski i studzimy.

Formowanie rogalików:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Z ciasta i nadzienia formujemy ładne rogaliki.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

Do pieczenia:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Następnie rogaliki układamy na blaszkach do pieczenia.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Pieczenie i podanie:

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Rogaliki pieczemy do zrumienienia, studzimy i podajemy. Smacznego.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.