Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rogaliki z nadzieniem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rogaliki z ciasta kruchego z nadzieniem z wiórków kokosowych. W sam raz do popołudniowej kawki lub jak mamy ochotę na słodkości:)

Rogaliki z nadzieniem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem kokosowym

 

  • Nadzienie:
  • 1/3 kostki palmy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka
  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem kokosowym
Nadzienie: Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż tłuszcz się roztopi i wszystko się połączy. Nadzienie ostudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Każdy placek ciasta przekroić na 8 części tak, żeby otrzymać trójkąty. Na każdym trójkąciku z ciasta ułożyć po trochu nadzienia (w najszerszym jego miejscu). Zwinąć w ruloniki zaczynając od strony z nadzieniem, końce podwinąć do środka. Rogaliki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe rogaliki polukrować.
Rogaliki z nadzieniem kokosowym
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniecione.
Rogaliki z nadzieniem kokosowym
Rozwałkowane ciasto pokrojone w trójkąty.
Rogaliki z nadzieniem kokosowym
Przygotowane nadzienie rozłożone na trójkątach z ciasta.
Rogaliki z nadzieniem kokosowym
Nadziane rogaliki ułożone na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.