SUPERPRZEPIS

Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą

  • 20
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz -polecam i smacznego

Składniki:

Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą

 

 

Sposób przygotowania:

Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli. Wstawić do lodówki na 12 godzin zawinięte w folię spożywczą . Ciasto rozwałkować podsypując mąką w okrągłe placki. Przekroić każdy na 8 części ( jak szprychy w kole ). Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę konfitury . Zwijać do środka tworząc rogalik . Układać na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżką wody żółtkiem. Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote . * Z tych składników wychodzą 32 rogaliki. ** Konfitura powinna być bardzo słodka i zwarta ( tu była za luźna i trochę mi bokami wyciekało. ** *W zasadzie to trudno je nazwać rogalikami bo nie zawijam w tych z konfiturą rogów żeby mi konfitura bokami nie wyciekała - wychodzą takie sobie ,,proste rogaliki".
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Zagnieść ciasto z podanych składników -zawinąć i włożyć do lodówki
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Podzielić na 4 części i każdą po rozwałkowaniu przekroić na 8 części
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Na każdy trójkąt nałożyć porcję konfitury i zwinąć rogalik
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Rogaliki ułożyc na papierze do pieczenia i posmarować żółtkiem