mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rogaliki z marmoladą lub nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniale kruche, delikatne ze słodkim nadzieniem. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale spokojnie mogą poleżeć:)

Rogaliki z marmoladą lub nutellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z marmoladą lub nutellą

 

 

  • Dodatkowo:
  • twarda marmolada lub nutella
  • białko do posmarowania rogalików

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą lub nutellą
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło pokrojone na małe kawałeczki, żółtka, śmietanę, sól i cukier puder. Całość dokładnie wyrabiam, z ciasta formuję kulę i owijam folią spożywczą, aby nie wyschło i wkładam do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Schłodzone ciasto dzielę na kilka części. Każdą część ciasta wałkuję na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wycinam z ciasta okrąg. Dzielę go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik kładę czubatą łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijam od szerszego końca do środka i formuję rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę smaruję je roztrzepanym białkiem. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190ºC piekarniku około 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Rogaliki z marmoladą lub nutellą
Z rozwałkowanego ciasta wycinam koła, kroję na 8 części
Rogaliki z marmoladą lub nutellą
Na każdy trójkąt ciasta kładę łyżeczkę nutelli lub marmolady
Rogaliki z marmoladą lub nutellą
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na nim rogaliki w odstępach