aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Rogaliki z nadzieniem z białego maku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne kruche rogaliki z nadzieniem z masy z białego maku, która mi pozostała po robieniu rogali święto marcińskich.

Rogaliki z nadzieniem z białego maku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem z białego maku

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • masa makowa.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem z białego maku
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną. Dodać do niej miękkie masło, żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Wyrobić na stolnicy ciasto. Następnie przełożyć je do woreczka i schłodzić ok. 2 godzin. Po tym czasie podzielić na 4 części i rozwałkować na placki. Wycinać trójkąciki, nakładać masę makową i zwijać rogaliki. Układać na blaszce i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Rogaliki z nadzieniem z białego maku
do mąki dodac masło, żółtka, śmietanę. wymieszać.
Rogaliki z nadzieniem z białego maku
schłodzić ciasto przez co najmniej 2 godziny
Rogaliki z nadzieniem z białego maku
rozwałkować nałozyć masę makową i zwijać rogaliki