Sposób przygotowania:
Rogaliki z nadzieniem makowym
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i szczyptę soli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć koncówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każdż z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.
2. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, maslo i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.
Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.
2. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, maslo i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.
Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.