czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rogaliki z nadzieniem makowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne rogaliki z makowym nadzieniem, idealne na zimowy podwieczorek. takie małe słodkości zawsze się sprawdzają;))

Rogaliki z nadzieniem makowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z nadzieniem makowym

 

 

  • Nadzienie:
  • 150g zmielonego maku,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • łyżka rodzynek,
  • 100g cukru,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 białka,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nadzieniem makowym
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i szczyptę soli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć koncówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każdż z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.

 2. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, maslo i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.

Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.
Rogaliki z nadzieniem makowym
Mak sparzyć, odcisnąć i wymieszac z resztą
Rogaliki z nadzieniem makowym
CIaso rozwalkowac, pociąc na trójkąty, dac nadzienie
Rogaliki z nadzieniem makowym
Zwijać do srodka tworząc rogaliki, upiec