Sposób przygotowania:
Kakaowe rogaliki z powidłami
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki.
3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki.
2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki.
3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki.
niezły kąsek
Magdalena88