SUPERPRZEPIS

Rogaliki z owocowym nadzieniem

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Rogaliki z owocowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Rogaliki wyszły pyszne i bardzo pachnące.

Składniki:

Rogaliki z owocowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z owocowym nadzieniem
Ciasto: Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże, następnie dodać je do przesianej mąki, wymieszanej z solą i cukrem, dodać jajko, pomarańczową skórkę i miękką margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Pomarańcze obrać ze skórki i usunąć błonki, następnie pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać je z jabłkiem wcześniej obranym i pokrojonym w kostkę. Kardamon obrać z twardej skórki i tylko malutkie nasionka dodać do owoców, następnie dodać cukier i całość zagotować bez mieszania, a tylko potrząsając garnkiem gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok. Gorące owoce wymieszać z kaszką manną i odstawić do spęcznienia kaszki i całkowitego wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na dwa cienkie placki, pociąć je na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie i zwinąć rogaliki. Piec około 20-25 min w temp 180 st. Rogaliki po wystudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ozdobić skórką.
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Wszystkie składniki dodać do miski i zagnieść ciasto
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Owoce pokroić w kawałki i wymieszać z cukrem
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Na przygotowane ciasto nałożyć nadzienie
Rogaliki z owocowym nadzieniem
Po upieczeniu wystudzić i polać polewą