kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne rogaliki z jagodami,ostatnie wspomnienie lata

Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami

 

 

  • 250 g borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami
Wrzesień, czas powrotu do szkoły. Zawsze staram się aby moja pociecha miała miała do szkoły zdrową przekąskę i coś na deser. Zamiast pakować do plecaka słodkie batony wypiekam domowe rogaliki,najlepiej nadziewane owocami. Zapraszam na domowego rogalika.



Masło posiekaj na stolnicy. Dodaj do niego resztę składników i szybko wyrób na gładkie,elastyczne ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 8 godzin. Najlepiej wyrób ciasto w wieczór poprzedzający pieczenia rogalików. Gotowe ciasto podziel na 4 porcje,wałkuj na grubość około 4 mm,w razie potrzeby podsypuj mąką. Za pomocą talerza o średnicy 30 cm wytnij z ciasta kółko .Podziel go na 6 części-jeżeli chcesz aby rogaliki były większe lub odpowiednio na 8 części-jeżeli chcesz aby rogaliki były mniejsze. Na każdym kawałku umieść po kilka jagódek i zwijaj w kierunku wierzchołku trójkąta i uformuj rogalika. Rogaliki układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ja skorzystałam z opcji większych rogalików,z podanej porcji otrzymałam ich 30. Gotowe,przestudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami
ze składników wyrób gładkie,elastyczne ciasto
Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami
ciasto wałkuj,za pomocą talerza wytnij koło i podziel je na 6 lub 8 części
Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami
na każdej części umieść jagody i uformuj ciasto w rogaliki
Rogaliki krucho-drożdżowe z jagodami
gotowe rogaliki kladź na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz na załoty kolor