Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z owocami
Drożdże rozpuszcamy w ćwierć szklanki ciepłego mleka. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę i w tym czasie przesiewamy mąkę i łączymy ją w misce z margaryną. Dodajemy jajko, resztkę mleka i rozpuszczone drożdże. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione zostawiamy na pół godziny przykryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blacie grubo posypanym mąką, na kształt dużego koła. Kroimy na trójkąty, na kazdy nakładamy troszkę (malą łyżeczkę owoców i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 - 25 minut. Rogaliki muszą być zrumienione. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.