Rogaliki z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wytrawne i bardzo sycąca przekąska

Rogaliki z serkiem topionym

Składniki:

Rogaliki z serkiem topionym

 

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 serki topione o smaku śmietankowym
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Rogaliki z serkiem topionym
1. Do miski wsypać przesianą mąkę.Dodać sól,cukier,proszek do pieczenia,olej i 2 jajka. Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki letniego mleka i ostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.Resztę mleka i rozczyn dołożyć do miski z dodatkami.składniki wyrabiać do czasu,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia 2. ciasto rozwałkowac na cienki placek i wykrajać z niego trójkąty.Na każdy nałożyć porcję serka topionego i zwinąć.Rogaliki wyłożyć na natłuszczoną blachę,posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać solą ziołową.Piec około 15 minut w 180 stopniach C