czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rolada bezowa serowo- truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto fantastyczne, jedyny jego minus to to, że trzeba zjeść je w tym samym dniu, bo bezowy spód przestanie być kruchy.

Rolada bezowa serowo- truskawkowa

Składniki:

Rolada bezowa serowo- truskawkowa

 

  • Ciasto:
  • 5 białek,
  • szkl. cukru,
  • 60 g płatków migdałowych.

 

  • Masa serowa:
  • 250 g serka mascarpone,
  • łyżka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 30 dag truskawek.

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa serowo- truskawkowa
1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 37x42cm, równomiernie rozprowadzić. Bezę posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 200st, następnie 15 min w temp. 160st. Ciasto wyjąć na czysty papier stroną z migdałami, i pozostawić tak, co całkowitego ostygnięcia.2. Serek mascarpone przełożyć do miseczki, dodać cukier i jogurt, utrzeć na idealnie gładką masę. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Delikatnie wymieszać z masą. Krem rozsmarować na bezowym spodzie, ostrożnie zwinąć w roladę i schłodzić. Udekorować truskawkami.