dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada biszkoptowa z antonówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna, jesienna rolada.

Rolada biszkoptowa z antonówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z antonówkami

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyż gorącej wody
  • Masa:
  • 1 kg antonówek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z antonówkami
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą piane i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ciepło roladę przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. przekładamy do rondla dodajemy kilka łyżeczek cukru (do smaku) oraz drobinę wody. Dusimy ok 10 - 15 minut co jakiś czas mieszając. Roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem i ponownie zawijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego.
Rolada biszkoptowa z antonówkami
Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę.
Rolada biszkoptowa z antonówkami
Żółtka ucieramy z pozostałymi składnikami.
Rolada biszkoptowa z antonówkami
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
Rolada biszkoptowa z antonówkami
Jabłka obieramyi kroimy w kostkę, a następnie dusimy z cukrem.