Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z antonówkami
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą piane i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ciepło roladę przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. przekładamy do rondla dodajemy kilka łyżeczek cukru (do smaku) oraz drobinę wody. Dusimy ok 10 - 15 minut co jakiś czas mieszając. Roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem i ponownie zawijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego.