Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Czekoladowa rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkoptowa rolada czekoladowa z kremem śmietankowo- kajmakowym to idealna słodka przekąska na imprezę.

Czekoladowa rolada biszkoptowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa rolada biszkoptowa

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g startej czekolady

 

  • 250 ml śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kajmaku

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa rolada biszkoptowa
Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli. Powoli dodawać żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i tartą czekoladę. Zmiksować do połączenia składników.

Ciasto wylać na blachę z wyposażenia piekarnika i piec 15 minut w 170 stopniach.

Suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem, wyłożyć na nią biszkopt papierem do góry, papier zdjąć i zwinąć jeszcze gorącą.

Krem:

Śmietankę ubić z mascarpone, dodać kajmak.

Roladę odwinąć, nałożyć krem i ponownie zawinąć. Polać białą czekoladą i posypać startą również białą czekoladą.

Podawać schłodzoną.
Czekoladowa rolada biszkoptowa
Ciasto wylać na blachę z wyposażenia piekarnika
Czekoladowa rolada biszkoptowa
Gorącą roladę zawinąć w suchą ściereczkę
Czekoladowa rolada biszkoptowa
Wszystkie składniki na krem połączyć ze sobą
Czekoladowa rolada biszkoptowa
Roladę podawać schłodzoną na następny dzień