malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rolada cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka rolada jest naprawdę smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam ja każdemu, jest bardzo aromatyczna w smaku.

Rolada cytrynowa

Składniki:

Rolada cytrynowa

 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 4 jajka.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany 36 %,
  • 2 serki mascarpone,
  • 3/4 szklanka cukru pudru,
  • 1 galaretka zielona,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Rolada cytrynowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodajemy cukier ubijając cały czas, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do reszty, masę wykładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w temp. 170 stopni biszkopt, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, wlewamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia, kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone oraz sok z cytryny, smarujemy biszkopt, na brzegu kładziemy kostki galaretki, zwijamy, wstawiamy do lodówki.