Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z masą cytrynową
CIASTO BISZKOPTOWE:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo 4 czubate łyżki cukru oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać do piany. Posmarować tłuszczem blachę, wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto na blachę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 8-10 minut w temp. 200 stop. C. Posypać cukrem czystą ściereczkę. Wyjąć na nią upieczony biszkopt. Posmaropwać pergamin wodą, szybko zdjąć z ciasta. Zwinąć biszkopt za pomocą ściereczki, odłożyć do ostygniecia.
Sparzyć wrzątkiem cytryny. Z jednej cytryny otrzeć skórkę, a nastepnie wycisnąć sok ze wszystkich cytryn.Odmierzyć 1 szklankę soku z cytryny, wymieszać z resztą cukru. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić dobrze śmietanę. Częścią śmietany napełnic szprycę, reszte wymieszać z lekko zastygniętym sokiem z cytryny.
Rozwinąć biszkopt posmarować masą cytrynową. Ponownie zwinąć wstawić do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie opruszyć cukrem pudrem. Ciasto udekorować wyciśniętym ze szprycy kleksem śmietany i odrobiną otartej skórki z cytryny.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo 4 czubate łyżki cukru oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać do piany. Posmarować tłuszczem blachę, wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto na blachę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 8-10 minut w temp. 200 stop. C. Posypać cukrem czystą ściereczkę. Wyjąć na nią upieczony biszkopt. Posmaropwać pergamin wodą, szybko zdjąć z ciasta. Zwinąć biszkopt za pomocą ściereczki, odłożyć do ostygniecia.
Sparzyć wrzątkiem cytryny. Z jednej cytryny otrzeć skórkę, a nastepnie wycisnąć sok ze wszystkich cytryn.Odmierzyć 1 szklankę soku z cytryny, wymieszać z resztą cukru. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić dobrze śmietanę. Częścią śmietany napełnic szprycę, reszte wymieszać z lekko zastygniętym sokiem z cytryny.
Rozwinąć biszkopt posmarować masą cytrynową. Ponownie zwinąć wstawić do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie opruszyć cukrem pudrem. Ciasto udekorować wyciśniętym ze szprycy kleksem śmietany i odrobiną otartej skórki z cytryny.