monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

I pomyśleć,że kiedyś bałam się rolad a tu już trzecia w ciągu 2 tygodni:) i bardzo dobra nie skromnie mówiąc:D

Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem pudrem i trzcinowym (można je najpierw wymieszać w osobnym naczyniu). W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Po łyżeczce dodawać kakao i delikatnie łączyć go z ciastem. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Krem cytrynowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Cytrynę wyszorować,sparzyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z całej cytryny. Do garnka wlać sok z cytryny,skórkę wsypać 50 g cukru oraz dodać 2 łyżki wody i delikatnie zagotować,do rozpuszczenia cukru. Następnie po jednej łyżce dodawać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej. Przestudzić. Do śmietany dodać cukier puder,ziarenka z wanilii i zagęstnik do śmietany.Zacząć ubijać i dodać sok cytrynowy z żelatyna i ubić na sztywno. Biszkopt rozwinąć rozsmarować śmietanę (1/3 porcji zostawić do dekoracji). Biszkopt ponownie zwinąć i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować. Smacznego!
Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
gotowe ciasto biszkoptowe wylac na blachę i piec około 8-10 minut
Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
do garnka wlać sok z cytryny 2 łyżki wody dodać cukier i skórkę z cytryny pogotować chwilkę
Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
do śmietany dodać cukier wanilie zagęstnik
Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
na biszkopcie rozłożyć krem i ponownie zwinąć w roladę