Sposób przygotowania:
Kakaowa rolada z cytrynowym nadzieniem
Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem pudrem i trzcinowym (można je najpierw wymieszać w osobnym naczyniu). W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Po łyżeczce dodawać kakao i delikatnie łączyć go z ciastem. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Krem cytrynowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Cytrynę wyszorować,sparzyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z całej cytryny. Do garnka wlać sok z cytryny,skórkę wsypać 50 g cukru oraz dodać 2 łyżki wody i delikatnie zagotować,do rozpuszczenia cukru. Następnie po jednej łyżce dodawać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej. Przestudzić. Do śmietany dodać cukier puder,ziarenka z wanilii i zagęstnik do śmietany.Zacząć ubijać i dodać sok cytrynowy z żelatyna i ubić na sztywno. Biszkopt rozwinąć rozsmarować śmietanę (1/3 porcji zostawić do dekoracji). Biszkopt ponownie zwinąć i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować. Smacznego!
edytaha
Sarenka
monikaT83
Netka
monikaT83
2milutka