Sposób przygotowania:
Rolada cytrynowa
Oddzielić białka od żółtek. Ubijać na sztywno białka wsypując stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Przesiać do masy mąkę z mąką ziemniaczaną, delikatnie rozmieszać. Nasmarować tłuszczem blachę, wyłożyć pergaminem. Rozsmarować ciasto na blasze. Piec 12-15 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Położyć biszkopt na posypanej cukrem ściereczce.. Posmarować pergamin zimną wodą, zdjąć z ciasta. Sparzyć cytryny wrzątkiem, z jednej zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z cytryn, zmieszać z cukrem. Namoczyć żelatynę, wycisnąć, rozpuścić w odrobinie gorącej wody. dodać do soku, wstawić do lodówki. ubić śmietanę, część pozostawić do dekoracji, resztę wymieszać z lekko zastygniętą masą cytrynową. Posmarować biszkopt nadzieniem. Zwinąć ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Ozdobić śmietaną.