czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Rolada czekoladowa szwarcwaldzka ze śmie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Muszę przyznać że ta rolada chyba ma największe wzięcie na naszych uroczystościach.

Rolada czekoladowa szwarcwaldzka ze śmie

Składniki:

Rolada czekoladowa szwarcwaldzka ze śmie

 

  • Składniki ciasta:

 

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 18 dkg cukru
  • 3 torebki małe cukru waniliowego
  • 20 dkg mąki tortowej
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • ok.1/2 tabliczki tartej czekolady
  • ok.8 dkg kakao ciemnego
  • duża blacha

 

  • ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu

 

  • Masa do rolady:

 

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 5 saszetek śmietana-fix
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Do nadzienia:
  • 1 puszka wiśni w żelu - frużelina

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa szwarcwaldzka ze śmie
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianęz szczyptą soli.
Zóltka ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę.Następnie dodać wodę i dalej ubijać.Na wierzch przesiać mąkę i kakao,oraz tartą czekoladę Dodać pianą z białek i wszystko ostroznie wymieszać.Blachę wyłozyć pergaminem lub papierem do pieczenia.Równomiernie rozprowadzić ciasto i watawic do piekarnika na 12 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika.Wilgotną ścireczke posypać cukrem i przełozyć na nią ciasto.Zdjąć papier dp pieczenia i za pomocą ścierki natychmiast zrolować ciasto.Odczekać kilka godzin aby ostygła.Jednak nie do drugirgo dnia bo wydaje mi się że by była za sztywna i mało elastyczna.

Smietanę ubijać a pod koniec dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Dokładnie połączyć.

Rozwinąć biszkopt ,posmarować śmietaną (część pozostawić do dekoracji), wzdłuż jednego boku rozsmarować wiśnie w żelu - frużelina- ilość wg gustu ,i następnie delikatnie ale dociskając zwijać roladę.
Ja zawinęłam ją jeszcze na ok.1/2 godziny w ściereczkę aby się lepiej skleiła.
Następnie posmarować wierzch śmietaną i zrobić rowki wzdłuż ciasta.
Dekorować listkami czekoladowymi i owocami wisni.Mnie skończył się listki ,więć wykorzystałam "foremki" po starych listkach i polewę z ciemnej i białęj ajerkoniakowej polewy i dorobiłam sobie listków.
(Tak oszykiwałam kiedyś córkę gdy chciała cały jiemal rok w koła kalendarze adwentowe.)
Na środku posypałamtartą czekoladą z aromatem wiśniowym ,którą kedyś kupiłam .