Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 321]

Rolada francuska z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój wymyślony szybki i smaczny deserek dla niespodziewanych gości. Wystarczy tylko kilka składników do przygotowania tej rolady. Nadzienie może być różne, zależy kto co lubi. Polecam do kawki i herbatki.

Rolada francuska z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Rolada francuska z jabłkami i cynamonem

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 jajko wiejskie
  • cukier brązowy wg uznania
  • płatki migdałowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Rolada francuska z jabłkami i cynamonem
1. Przygotowałam ciasto francuskie w rulonie, które rozwinęłam.

2. Całe jajko roztrzepałam widelcem w filiżance, a potem pędzelkiem posmarowałam cały płat ciasta francuskiego.

3. Najpierw obficie posypałam mielonym cynamonem, a później brązowym cukrem płat ciasta.

4. Jabłka obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Można troszkę z jabłek odcisnąć sok. Rozłożyłam jabłka w miarę równomiernie na całej powierzchni ciasta.

5. Kolejnym krokiem było dokładne zwinięcie ciasta w rulon.

6. Nagrzałam wcześniej piekarnik do 200 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Potem przełożyłam ciasto końcem zawinięcia na spodzie. Wierzch ciasta ponownie posmarowałam obficie roztrzepanym jajkiem i posypałam płatkami migdałowymi.

7. Piekłam roladę przez 25 minut. Gdy wystygła pokroiłam na kawałki. Smacznego !  


Tagi:

owoce ciasta