Sposób przygotowania:
Rolada francuska z jabłkami i cynamonem
1. Przygotowałam ciasto francuskie w rulonie, które rozwinęłam.
2. Całe jajko roztrzepałam widelcem w filiżance, a potem pędzelkiem posmarowałam cały płat ciasta francuskiego.
3. Najpierw obficie posypałam mielonym cynamonem, a później brązowym cukrem płat ciasta.
4. Jabłka obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Można troszkę z jabłek odcisnąć sok. Rozłożyłam jabłka w miarę równomiernie na całej powierzchni ciasta.
5. Kolejnym krokiem było dokładne zwinięcie ciasta w rulon.
6. Nagrzałam wcześniej piekarnik do 200 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Potem przełożyłam ciasto końcem zawinięcia na spodzie. Wierzch ciasta ponownie posmarowałam obficie roztrzepanym jajkiem i posypałam płatkami migdałowymi.
7. Piekłam roladę przez 25 minut. Gdy wystygła pokroiłam na kawałki. Smacznego !
2. Całe jajko roztrzepałam widelcem w filiżance, a potem pędzelkiem posmarowałam cały płat ciasta francuskiego.
3. Najpierw obficie posypałam mielonym cynamonem, a później brązowym cukrem płat ciasta.
4. Jabłka obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne, a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Można troszkę z jabłek odcisnąć sok. Rozłożyłam jabłka w miarę równomiernie na całej powierzchni ciasta.
5. Kolejnym krokiem było dokładne zwinięcie ciasta w rulon.
6. Nagrzałam wcześniej piekarnik do 200 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Potem przełożyłam ciasto końcem zawinięcia na spodzie. Wierzch ciasta ponownie posmarowałam obficie roztrzepanym jajkiem i posypałam płatkami migdałowymi.
7. Piekłam roladę przez 25 minut. Gdy wystygła pokroiłam na kawałki. Smacznego !