aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Francuska rolada na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierwszy raz robiłam takie rolady z ciasta francuskiego w wersji na słono. Domownikom bardzo smakowały, szczególnie podane w towarzystwie sosu czosnkowego.

Francuska rolada na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska rolada na słono

 

 

Sposób przygotowania:

Francuska rolada na słono
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy do lekkiego zrumienienia. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki. Dorzucamy do przesmażonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Co jakiś czas mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na pół. Wzdłuż każdego kawałka ciasta wykładamy usmażone pieczarki z cebulą. Następnie po łyżce kukurydzy. Na nią układamy starty ser. Ciasto delikatnie zwijamy w roladę, sklejając brzegi żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolad. Rolady pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200C. Po lekkim ostudzeniu kroimy je na plastry o grubości ok. 5 cm. Podajemy z sosem czosnkowym.
Francuska rolada na słono
Na przekrojone na pół ciasto francuskie wykładamy usmażone pieczarki z cebulą.
Francuska rolada na słono
Na pieczarki wsypujemy po łyżce kukurydzy.
Francuska rolada na słono
Następnie układamy starty żółty ser. Delikatnie zwijamy rolady sklejając brzegi.
Francuska rolada na słono
Układamy je na blaszce i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 200C.