Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada kolorowa z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Królowa stołu, niesamowicie wyglądająca rolada z kurczaka, faszerowane papryczki a to wszystko w jednej formie do pieczenia.

Rolada kolorowa z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada kolorowa z kurczaka

 

  • 3 połówki fileta z kurczaka
  • Sól
  • Przyprawa do kurczaka
  • 2 opakowania mix słodkiej mini papryki
  • 1 brokuł
  • ½ opakowania mini marchewek
  • 1 marchew
  • 1 serek meksykański
  • 6 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Rolada kolorowa z kurczaka

ETAP 1:

Rolada kolorowa z kurczaka

1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.

2. Następnie układamy w formie podłużnej, tak żeby przykryć dno, brzegi formy oraz żeby zwisały nam kawałki mięsa, którym później zakryjemy wierzch rolady.

ETAP 2:

Rolada kolorowa z kurczaka

3. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu połowę przekładamy do miski, resztę odstawiamy brokuł na bok, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz serek meksykański i dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Rolada kolorowa z kurczaka

4. Z papryczek usuwamy nasienie, nie kroimy na pół tylko ścinamy zieloną część i tak usuwamy nasiona żeby powstał nam podłużny otwór.
5. Papryczki nadziewamy warzywnym farszem i układamy wzdłuż na mięsie.

ETAP 4:

Rolada kolorowa z kurczaka

6. Następnie układamy 3 plastry żółtego sera i ugotowane mini marchewki.

ETAP 5:

Rolada kolorowa z kurczaka

7. Następną warstwą jest pozostały brokuł i ponownie przykrywamy 3 plasterkami sera.

ETAP 6:

Rolada kolorowa z kurczaka

8. Na koniec przykrywamy zwisającym z formy mięsem i pieczemy 40 minut pod przykryciem w 180 °C

ETAP 7:

Rolada kolorowa z kurczaka

9. Po upieczeniu kroimy i podajemy.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.