SUPERPRZEPIS

Rolada nadziewana smietaną i jabłkami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Rolada nadziewana smietaną i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Kolorowa rolada z różową masa

Składniki:

Rolada nadziewana smietaną i jabłkami

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek maki
  • 4 łyzki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie do rolady
  • 250 ml śmietany30 %
  • 1 galaretka czerwona
  • 3-4 jabłka zaleznie od wielkości

Sposób przygotowania:

Rolada nadziewana smietaną i jabłkami
Bialka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka dodajemy cukier stopniowo.Do ubitych białek dodajemy żółtka,jeszcze trochę ubijamy.Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.Ciasto wyląć na blachę25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia ,zostawiamy trochę ciasta5-6 łyżek dodajemy do tego kakao wymieszać dac do worka cukierniczego i robić ukosne paski zaczynając od srodka blachy.To znaczy od przeciwległych kątów.Paski robimy co 4-5 cm.Następnie nozem robimy na ciescie nacięcia tak jak byśmy juz kroili gotową roladę.Tez robimy odstępy pomiedzy nacięciami.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut 175 st.
Po upieczeniu zdejmujemy delikatnie papier a ciasto zwijamy w roladę.

Jabłka obieramy kroimy w kostkę dusimy az się trochę rozgotują,do ciepłych jabłek wsypujemy galaretkę mieszamy ,
studzimy.Ubijamy smietanę dodajemy wystudzone jabłka mieszamy,chwilę czekamy az zacznie tęzec wykładamy na ciasto i zwijamy w roladę.

POLECAM ! ! !
Rolada nadziewana smietaną i jabłkami
Kolorowa rolada z smietankowo jabłkowy nadzieniem.