jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczny tort naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mak to nieodłączny składnik, który musi być wykorzystany w mojej kuchni w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Naleśnikowy tort polecam jak jedno z dań wigilijnych.

Świąteczny tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny tort naleśnikowy

 

  • Patelnia o średnicy 20 cm
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • Olej do smażenia
  • Masa makowa:
  • 300 g suchego maku,
  • 3 łyżki miodu,
  • Olejek migdałowy na zapach,
  • 1/3 kostki masła,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 7 dużych moreli suszonych,
  • 0,5 szklanki suszonych daktyli
  • Dodatkowo:
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej,
  • Owoce kandyzowane do dekoracji,
  • 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort naleśnikowy
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Im dłużej tym naleśniki będą bardziej puszyste. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. MASA MAKOWA: Mak sparzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzony mielimy 2 razy. Następnie przygotowujemy bakalie. Orzechy siekamy, morele oraz daktyle kroimy w kostkę, Rodzynki pozostawiamy w całości. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy zmielony mak, bakalie, miód. Całość mieszamy, aż masa będzie ciepła. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. W ten sposób przygotowana masą przekładamy upieczone wcześniej naleśniki WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną wylewamy na wierzch naszego tortu naleśnikowego. Całość posypujemy kolorowymi owocami. Gotowe.
Świąteczny tort naleśnikowy
Z przygotowane ciasta smażmy naleśniki rumieniąc z obu stron
Świąteczny tort naleśnikowy
Sparzony i przestudzony mak mielimy 2 razy
Świąteczny tort naleśnikowy
mak dodajemy do rozpuszczonego masła. Dodajemy bakalie
Świąteczny tort naleśnikowy
przygotowana masą przekładamy naleśniki.