Sposób przygotowania:
Świąteczny tort naleśnikowy
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Im dłużej tym naleśniki będą bardziej puszyste. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. MASA MAKOWA: Mak sparzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzony mielimy 2 razy. Następnie przygotowujemy bakalie. Orzechy siekamy, morele oraz daktyle kroimy w kostkę, Rodzynki pozostawiamy w całości. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy zmielony mak, bakalie, miód. Całość mieszamy, aż masa będzie ciepła. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. W ten sposób przygotowana masą przekładamy upieczone wcześniej naleśniki WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną wylewamy na wierzch naszego tortu naleśnikowego. Całość posypujemy kolorowymi owocami. Gotowe.