A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Rolada pomarańczowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tą roladę robiłam na zamówienie dla koleżanki.Zdjęcie słabe jakościowo,bo zrobione zostało telefonem.

Rolada pomarańczowa

Składniki:

Rolada pomarańczowa

 

  • ciasto jak w przepisie na roladę z jabłkami
  • dodatkowo:
  • 1 pomarańcza
  • 300 ml. śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 polewa czekoladowa
  • dekoracje cukiernicze lub skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada pomarańczowa
Gotową roladę zwijamy w wilgotną ściereczkę i odkładamy do całkowitego przestygnięcia.Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i odstawiamy na bok.Pomarańczę obieramy dokładnie i usuwamy błonki,oraz pestki,tak by pozostał sam miąższ.Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem,dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę mieszamy dodajemy pomarańczę.Tężejącą masę wykładamy na ciasto ponownie zwijamy w kształt rolady na papierze do pieczenia.Lekko dociskając zabezpieczamy boki rolady,aby nadmiar masy nie uciekł papierem i wkładamy do lodówki.Po ok.2 godzinach wyjmujemy i dekorujemy w/g własnej inwencji twórczej,gdy polewa i dekoracje są zimne,roladą możemy poczęstować gości. Smacznego.