Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Kawałek schabu po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu porozcinać, następnie rozbić na jeden duży płat. Płat natrzeć morską solą ziołową i mielonym pieprzem.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy, jajko, bułkę tartą i posiekany koperek.
Oczyszczone pokrojone pieczarki, marchewkę, cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na oleju. Po podsmażeniu i ostudzeniu dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Farsz rozłożyć na płacie, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną.
Roladę obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 15 - 20 minut. Po podsmażeniu przełożyć roladę razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut, obracając co jakiś czas i polewając wytworzonym tłuszczem.
Po upieczeniu wyłożyć roladę na deskę, zdjąć nitkę kuchenną, a roladę pokroić w 1,5 cm. plastry.
Z wytworzonego tłuszczu przygotować sos.
Roladę podawać z sosem i ziemniaczanym puree.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy, jajko, bułkę tartą i posiekany koperek.
Oczyszczone pokrojone pieczarki, marchewkę, cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na oleju. Po podsmażeniu i ostudzeniu dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Farsz rozłożyć na płacie, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną.
Roladę obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 15 - 20 minut. Po podsmażeniu przełożyć roladę razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut, obracając co jakiś czas i polewając wytworzonym tłuszczem.
Po upieczeniu wyłożyć roladę na deskę, zdjąć nitkę kuchenną, a roladę pokroić w 1,5 cm. plastry.
Z wytworzonego tłuszczu przygotować sos.
Roladę podawać z sosem i ziemniaczanym puree.