BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1502]

Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj przygotowałam roladę schabową z pysznym nadzieniem. Mięso mielone połączyłam z usmażonym pieczarkami, cebulą, ząbkami czosnku oraz marchewką. Pieczona w piekarniku wyszła pyszna.

Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Kawałek schabu po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu porozcinać, następnie rozbić na jeden duży płat. Płat natrzeć morską solą ziołową i mielonym pieprzem.

Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy, jajko, bułkę tartą i posiekany koperek.

Oczyszczone pokrojone pieczarki, marchewkę, cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na oleju. Po podsmażeniu i ostudzeniu dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Farsz rozłożyć na płacie, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną.

Roladę obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 15 - 20 minut. Po podsmażeniu przełożyć roladę razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut, obracając co jakiś czas i polewając wytworzonym tłuszczem.

Po upieczeniu wyłożyć roladę na deskę, zdjąć nitkę kuchenną, a roladę pokroić w 1,5 cm. plastry.

Z wytworzonego tłuszczu przygotować sos.

Roladę podawać z sosem i ziemniaczanym puree.
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Schab porozcinać i rozbić na jeden większy płat, natrzeć morską solą ziołową oraz pieprzem mielonym
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Mięso mielone włożyć do miski dodać przyprawy ,jajko, bułkę tartą wymieszać
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Marchewkę obrać ,po obraniu pokroić w drobną kostkę
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Pieczarki ,cebule, czosnek i marchewkę podsmażyć na olej, popodsmażeniu połączyć z mięsem mielonym i dokładnie wymieszać
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Farsz mięsno warzywny rozłożyć na płacie ze schabu
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Zwinąć w roladę obwiązać nicią kuchenną następnie podsmażyć na oleju około 15 - 20 minut
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Po podsmażeniu roladę przełożyć razem z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i piec około 40 minut obracając roladę i polewając wytworzonym tłuszczem
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Upieczoną roladę wyłożyć na deskę ściągnąć nić kuchenną i pokroić na plastry o szerokości 1,5 cm
Rolada schabowa z mięsno warzywnym nadzieniem
Podawać z sosem i ziemniaczkami purée