Sposób przygotowania:
Rolada schabowa ze szpinakiem
Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia.
Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak.
Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki.
Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarować olejem i podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok 75 minut, funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby wierzch się przyrumienił.
Roladę można podać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.
Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak.
Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki.
Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarować olejem i podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok 75 minut, funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby wierzch się przyrumienił.
Roladę można podać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.