Sposób przygotowania:
Dyniowa rolada ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i doprawić solą. W razie konieczności odparować nadmiar wody.Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać gęste puree z dyni i jajko. Wymieszać. Wsypać mąki i przyprawić ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30cm podsypując mąką. Ściereczkę bawełnianą oprószyć mąką i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować szpinak, a wzdłuż krótszego brzegu położyć pasek fety. Zwijać w roladę, pomagając sobie ściereczką. Zawinąć w nią ciasto i związać końce jak cukierka. Włożyć do gotującej się posolonej wody. Rolada powinna być całkowicie przykryta wodą. Gotować 15min. Następnie wyjąć i ostrożnie rozwinąć. Pokroić na plastry. Smacznego!
marietta
gosiapiotrek23