Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 867]

Dyniowa rolada ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Knedel z dodatkiem puree z dyni. Zawinięty w formie rolady ze szpinakiem i fetą. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Dyniowa rolada ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa rolada ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa rolada ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i doprawić solą. W razie konieczności odparować nadmiar wody.Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać gęste puree z dyni i jajko. Wymieszać. Wsypać mąki i przyprawić ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30cm podsypując mąką. Ściereczkę bawełnianą oprószyć mąką i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować szpinak, a wzdłuż krótszego brzegu położyć pasek fety. Zwijać w roladę, pomagając sobie ściereczką. Zawinąć w nią ciasto i związać końce jak cukierka. Włożyć do gotującej się posolonej wody. Rolada powinna być całkowicie przykryta wodą. Gotować 15min. Następnie wyjąć i ostrożnie rozwinąć. Pokroić na plastry. Smacznego!
Dyniowa rolada ze szpinakiem
Ugotowane ziemniaki wymieszać z jajkiem i dynią.
Dyniowa rolada ze szpinakiem
Na cieście rozsmarować szpinak i położyć pasek fety.
Dyniowa rolada ze szpinakiem
Zwijać starannie roladę za pomocą ściereczki.
Dyniowa rolada ze szpinakiem
Zawiązać końce ściereczki tak jak cukierka.