SUPERPRZEPIS

Rolada truskawkowa 6

  • 8
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Rolada truskawkowa 6

Bardzo smaczna i efektowna rolada.Truskawki możemy zastąpić innymi owocami.

Składniki:

Rolada truskawkowa 6

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa galaretkowa
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • 0,5 kg truskawki
  • truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa 6
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.

Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem.

Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm.